Whitepaper Challenge

Whitepaper Challenge

INTRODUCTIE

Welke wereldwijde trends veranderen de Nederlandse tuinbouw? En hoe kan de tuinbouw hier slim op inspelen? Deze vragen stonden centraal in de White Paper Challenge, die Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) in 2019 voor de tweede keer organiseerde. Peter van der Sar heeft de White Paper Challenge 2019 gewonnen en wint hiermee een bedrag van € 1.500.

DE WINNAAR

Uit alle inzendingen koos een deskundige en onafhankelijke jury onder leiding van prof.dr.ir. Jan van den Ende (professor Technologie en Innovatie aan de Erasmus Universiteit en hoogleraar Horticultural Innovation) het essay van Peter van der Sar als winnaar met zijn essay ‘Uitdagingen voor de Nederlandse tuinbouw‘, met eervolle vermeldingen voor het werk van Wouter Verkerke en Bernard Nanninga, die op een gedeelde tweede plaats eindigden.

De jury over de inzending van Peter van der Sar:
‘ Het essay schetst de noodzaak van een transitie naar een meer toekomstbestendige tuinbouw, en bespreekt de noodzakelijke veranderingen in het kennis- en innovatiesysteem, zoals een grotere rol van startups, meer kennisuitwisseling met andere sectoren, etc. De auteur maakt op een overtuigende manier gebruik van deels persoonlijke observaties van discussies over ontwikkelingen in de tuinbouw en de wereld in het algemeen, zoals het World Economic Forum.’

ONDERWERP VAN DE CHALLENGE

De wereld verandert sneller dan ooit. Megatrends zoals milieu (duurzaamheid), groeiende concurrentie, veranderde consumentengedrag, tekorten in natuurlijke hulpbronnen, industriële digitalisering, energietransitie en arbeidsmarkt beïnvloeden de sector direct en indirect. Als de Nederlandse tuinbouwsector zijn toonaangevende positie in de toekomst wil behouden, moet zij blijven innoveren om snel in te kunnen spelen op deze enorme veranderingen.

Maar hoe ziet die toekomst eruit voor de tuinbouw?  Is het ‘business as usual’ of moet de sector kiezen voor een of meerdere specifieke domeinen waarin zij wil uitblinken? En hoe bepaal je waar je als sector en/of ondernemer in gaat investeren en welke technologie speelt hierbij een sleutelrol? Zijn duurzaamheid en circulariteit hiervoor van belang?  De White Paper Challenge is voor individuen of teams van onderzoekers, hoogleraren, studenten, ondernemers etc. die een antwoord kunnen geven op al deze vragen.

Kortom: wil de Nederlandse TU sector  over de hele breedte van de agrarische sector voorop lopen in de wereld, of kiezen we specifieke domeinen? En op basis van welke criteria vind de besluitvorming over bijvoorbeeld investeringen plaats en hoe definieer je het gewenste succes (lees resultaat)? Welke technologieën spelen daarbij een sleutelrol of niet? In hoeverre spelen duurzaamheid en circulariteit hierbij een rol?

Deel dit artikel: