Startup Afternoon

Startup Afternoon

STARTUP AFTERNOON

Op donderdag 12 december vond de StartUp Afternoon plaats in World Horti Center in Naaldwijk. De bijeenkomst, georganiseerd door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) en HortiHeroes, was erop gericht om gevestigde bedrijven uit de sectoren Food & Flowers te verbinden met startups en scale-ups van binnen en buiten de sector. Michiel Roelse, operationeel directeur van TKI T&U, opende de bijeenkomst. Hij lichtte toe dat startups een belangrijke rol spelen in het genereren van impact met nieuwe kennis; daarom zijn startups een onmisbare factor in het ecosysteem van de topsector.

Een ander belangrijk element zijn accelerators of incubator-programma’s, die startups ondersteunen in het traject van concept tot ‘marktrijp’. E.J. Lugt (YES!Delft), Jan Meiling (StartLife), Mark Durno (Rockstart) en Rafi Balder (HortiHeroes) vertelden wat hun organisatie doen voor startups. StartLife is de accelerator van Wageningen Universiteit en wordt – ook internationaal – gezien als een belangrijke accelerator voor agrifood startups. YES!Delft – de accelerator van TU Delft – krijgt een steeds betere verbinding met de tuinbouw, mede door de ligging dichtbij het Westland. Rockstart ondersteunt startups op basis van een meer commerciële propositie. HortiHeroes richt zich op training van ‘intrapreneurs’ binnen gevestigde bedrijven en koppelt startups aan challenges van gevestigde bedrijven via de HortiHeroes Innovation Hub.

De keynote was van Esther Gons (NEXT Amsterdam). Zij heeft honderden startups begeleid en deelde op basis van haar ervaring waardevolle tips voor startups die willen samenwerken met  bedrijven. Startups krijgen vaak te maken met misverstanden, die gebaseerd zijn op verschillende verwachtingen en verschillen in cultuur. Voor startups staat het zoeken en het leren centraal: het zoeken naar een werkend business model op basis van een nieuw idee of een nieuwe technologie. Gevestigde bedrijven zijn juist erg goed in het uitvoeren van hun bestaande business volgens (on)geschreven regels. Eén van haar tips om de samenwerking tussen startup en bedrijf goed te laten verlopen was dan ook om van tevoren af te spreken wanneer de samenwerking voor beide partijen geslaagd is.

De dag is afgesloten met de uitreiking van de Topsector T&U Innovation Prize. Zes startups gaven ter plekke een pitch en de jury koos Physee als winnaar, een bedrijf dat een coating heeft ontwikkeld dat UV-licht omzet in voor de plant bruikbaar licht. Wanneer deze coating wordt aangebracht op kasdek neemt de gewasopbrengst toe. De Innovation Prize bestaat uit een 25.000 euro aan onderzoekscapaciteit, coaching door één van de innovatiemakelaars van Topsector T&U en een wildcard voor het accelerator-programma van StartLife. Naast de juryprijs wees het publiek de startup Pats! aan als winnaar van de publieksprijs. Pats! heeft een drone ontwikkeld die motten in kassen kan bestrijden.

Naast het formele programma was er veel gelegenheid om te netwerken en de startups te leren kennen die zich presenteerden op de Innovation Playground. De Startup Afternoon maakte onderdeel uit van het Impact2025-programma van Topsector T&U.

PROGRAMMA

13:30 – 14:00   Inloop en registratie – opening Innovation Playground
14:00 – 18:00   Meet the Startups
14:00   Opening door gastheer Gerrit Heijkoop

– Welkom door Michiel Roelse | Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
– Q&A met de programma directeuren
– HortiHeroes | Raffi Balder
– YES!Delft | EJ Lugt
– StartLife | Jan Meiling
– Rockstart | Mark Durno

14:30   Keynote Esther Gons – The Coorporate Startup
15:10   Innovation Prize  – Pitches
15:45   Pauze | Innovation Playground | Speeddate floor
16:30   Korte introductie door gastheer Gerrit Heijkoop

– HortiHeroes Innovation Hub 
– Intrapeneurship klas van 2019

17:05   Uitreiking Innovation Prize 2019
17:15 – 19:00 Netwerkborrel

MEER INFORMATIE

Meer weten over de Startup Afternoon? Stuur een mail naar info@hortiheroes.com
Startup Afternoon is onderdeel van het T&U programma Impact2025.

It is strange that only extraordinary men make the discoveries, which later appear so easy and simple.
– Georg C. Lichtenberg

Deel dit artikel:

IMPACT_T&U_logo