Aankondiging Meet-Up ‘AI & Gezondheid; Kansen voor T&U’

Aankondiging Meet-Up ‘AI & Gezondheid; Kansen voor T&U’

De ontwikkeling van Artificial Intelligence zet de wereld op zijn kop. Steeds meer wordt dit gebruikt door bedrijfsleven en ook overheid. Als tuinbouw worstelen we al jaren met de vraag hoe we onze producten beter kunnen laden vanuit het perspectief gezondheid.

Op 12 november organiseert de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen op de Brightlands Campus Greenport Venlo een IMPACT T&U Synergie Meet-Up over wat kan AI betekenen voor tuinbouw als het gaat om ons gezondheidsprofiel.

Lees hieronder een interview met kinderarts Koen Joosten welke op Glastuinbouw.nl is gepubliceerd.

Kinderarts Koen Joosten: ‘Groenteconsumptie is kapstok van een gezonde leefstijl voor jongeren’

Het tij keren
Er zijn naar K. Joosten, Hoogleraar & Kinderarts-intersivist Erasmus MC, mening zeker mogelijkheden om het tij te keren. “Mijn slogan is al jaren: groente-inname is de kapstok van een gezonde leefstijl. Het belang van een adequate groente- en fruitconsumptie is enorm. Er is te weinig kennis over alle voedingsstoffen die in groenten en fruit zitten, zoals antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels. Deze stoffen spelen allemaal een belangrijke rol in onze stofwisseling, op ons epigenetisch profiel en op het microbioom.”

In de VS, waar het probleem van obesitas bij de jeugd nog veel groter is, wordt gesproken over de ‘lost generation’, maar daar gaar Koen Joosten niet in mee. “Je moet nooit spreken van een ‘verloren generatie’, want het tij is echt wel te keren als we met z’n allen de schouders er onder zetten. Daarnaast hebben we de verantwoordelijkheid om de 170.000 zwangere vrouwen, die we jaarlijks in Nederland hebben, goed voor te lichten wat goede en gezonde voeding is voor het kind. Zowel tijdens de zwangerschap als daarna. Jong geleerd is oud gedaan!”

Groenten en fruit zijn een essentieel onderdeel van het voedingspatroon van kinderen, gezien alle voedingsstoffen die nodig zijn voor kinderen om te kunnen groeien en ontwikkelen. “Jonge kinderen hebben door de snelle groei ten opzichte van volwassenen een verhoogde behoefte, niet alleen aan macronutriënten maar ook aan vitamines en mineralen. Groenten en fruit zijn een onmisbare schakel in de voorziening hiervan en tekorten kunnen leiden tot een vertraagde en verstoorde ontwikkeling.”

Voedseltransitie
Ook telers kunnen naar zijn mening een belangrijke rol spelen in de gedragsverandering bij scholieren. Bijvoorbeeld door veel meer naar buiten te treden met de voedingswaarde van hun producten, door meer samenwerking te zoeken met de burger, maar met name ook de gezondheidszorg. En, niet te vergeten, door innovatief mee te denken om nieuwe producten op de markt te brengen. Concepten die aansluiten bij de behoefte en interesse van jongeren.”

Bron: Glastuinbouw.nl

Deel dit artikel:

IMPACT_T&U_logo