Is de Nederlandse tuinbouw klaar voor het meten van duurzaamheid?

Is de Nederlandse tuinbouw klaar voor het meten van duurzaamheid?

Op donderdag 23 november vond de MeetUp Duurzaam Telen: Next Steps plaats, waar de deelnemers werden bijgepraat over nieuwe trends op het gebied van duurzaamheid, waaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit is een nieuwe Europese richtlijn die ook voor bedrijven in de glastuinbouwsector tot ingrijpende wijzigingen in de bedrijfsvoering kan leiden.

De CRSD-richtlijn is bedoeld om meer transparantie over de duurzaamheidsprestaties van organisaties te creëren. Grote en beursgenoteerde bedrijven worden via deze richtlijn verplicht om over hun prestaties, strategie en beleid op het gebied van duurzaamheid te rapporteren in het jaarverslag. Deze richtlijn past in een trend dat duurzaamheid steeds meer een harde eis wordt in de handelsketen, met meetbare doelen. De MeetUp vond plaats in het Hortiversum in Zoetermeer en werd geopend door Jaap Bond, boegbeeld van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U). Hij wees erop dat duurzaamheid een trend is die niet te stuiten is, ongeacht de verkiezingsuitslag: “Ondernemers weten echt wel dat fossiele energie niet de toekomst heeft.”

Ketensamenwerking
Daarna was het woord aan Carla Kivits van Schuttelaar & Partners. Zij ging in op de CSRD, due diligence en milieu-footprint: wat houdt dit in, en waarover moet gerapporteerd worden? Jennifer Muller, manager Duurzaamheid bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), schetste een perspectief vanuit de retail en liet de aanwezigen zien hoe je door ketensamenwerking kunt verduurzamen.

Meetbare stappen
Maaike Fleur gaf een presentatie over de meetbare stappen op duurzaamheid in de sierteeltsector. Zij is programmamanager duurzame ontwikkeling bij bloemenveiling Royal FloraHolland. Zij heeft ook tien jaar gewerkt bij het Global Reporting Initiative, de voorloper van de wettelijke eisen aan duurzaamheidsrapportage vanuit CSRD, en weet daardoor als geen ander hoe je duurzaamheid in je bedrijf meetbaar en inzichtelijk kunt maken. Daarna was het woord aan een panel met telers Sjoerd van Adrichem (Van Adrichem Kwekerijen), Bart van den Bosch (A&G Van den Bosch Tomatoes) en Bart Huijbregts (Amigo Plants). Zij vertelden onder leiding van dagvoorzitter Aniek de Winter hoe zij omgaan met duurzaamheid en gaven hun mening over het delen van duurzaamheidsdata in de keten.

Regelingen
Rolinde Oosterheert, liaison van Topsector T&U en adviseur tuinbouw bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) informeerde de deelnemers over de relevante regelingen bij RVO waar ondernemers in de tuinbouw gebruik van kunnen maken. Michiel Roelse, operationeel directeur bij TKI T&U, ging in op de beschikbare regelingen binnen de topsector.

Uitwisseling
Jaap Bond kijkt terug op een geslaagde MeetUp: “Europa staat aan de vooravond van nieuwe wetten zoals CSRD, die duurzaamheid niet langer vrijblijvend maken. Tijdens deze MeetUp hebben onze sprekers met een heldere, begrijpelijke uitleg en praktische voorbeelden laten zien wat deze nieuwe regelgeving gaat betekenen voor de tuinbouw. Er was een eerlijke uitwisseling van ervaringen waardoor we allemaal met waardevolle inzichten rondom de CSRD-regelgeving naar huis zijn gegaan.”

Deze MeetUp is georganiseerd in het kader van het IMPACT2025-programma van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Deel dit artikel:

IMPACT_T&U_logo