Sigrow wint tweede editie van Topsector T&U Innovation Prize

Sigrow wint tweede editie van Topsector T&U Innovation Prize

Juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) was onder de indruk van de inzendingen. ‘De kwaliteit van de inzendingen was hoog, niet alleen in de breedte van technologie maar ook in de gewassen: van kas tot open teelt en van tomaat tot blauwe bes. Het was geen eenvoudige uitdaging, om van 26 inzendingen naar één winnaar te gaan’.

De jury over de winnaar: ‘Sigrow heeft een thermische camera ontwikkeld die de temperatuur van het blad en de omringende lucht kan meten en software, die deze vertaalt naar de stand van het huidmondje. Deze kennis/ ontwikkeling is een ontbrekende schakel in het ‘unmanned growing’ concept. Het maakt het mogelijk om het klimaat in de kas direct aan te sturen op ‘plantwaarde’ in plaats van op ‘telers-input’, oftewel de plant is aan het woord. Het Sigrow-team heeft de potentie deze ontwikkeling tot een succes te brengen. In het kort: de oplossing van Sigrow heeft de kans om uit te groeien tot de Fitbit® van de tuinbouw. Hierbij is samenwerking met andere partijen wel cruciaal.’ 

Sigrow ontving een kennisvoucher t.w.v. € 25.000,- om samen met het TU Delft AgTech Institute, professoren en studenten de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen. Verder krijgt de winnaar een jaar lang persoonlijke begeleiding van een innovatiemakelaar van de Topsector T&U.   

Door een record aantal stemmen ging startup Vivent SA er met de publieksprijs vandoor. Deze startup heeft een sensor ontwikkeld die elektronische signalen van een plant kan opvangen en daardoor stress als gevolg van droogte, gebrek aan voeding, ongedierte of ziekte in een vroeg stadium kan detecteren. Vivent SA heeft een geldprijs van € 1.500.- gewonnen en een HortiTech Startup Membership van 6 maanden met toegang tot netwerk, kennis en faciliteiten van innovatieplatform HortiHeroes en World Horti Center.

Tech incubator YES!Delft heeft deelnemer Vertigo Technologies beloond met een wildcard voor het Yes!Delft Accelerator program. Deze startup heeft een op microgolven gebaseerde sensortechniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om de kwaliteit en eigenschappen van vers fruit non-invasief te onderzoeken. ‘We zijn onder de indruk van deze innovatieve high-frequency test- en meetoplossingen en de vooruitgang die deze startup het afgelopen jaar heeft laten zien. We zijn ervan overtuigd dat we Vertigo Technologies kunnen ondersteunen met onze expertise en netwerk, maar ook dat ze een geweldige aanvulling zijn op ons ecosysteem’.

Deel dit artikel: