Impact Meetup “Next in Energy”
Impact Meetup “Next in Energy”
Op woensdagmiddag 5 april organiseerde Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen op de Fruit Tech Campus in Geldermalsen een bijeenkomst over energiebesparing in de naoogstfase van verse tuinbouwproducten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fruit dat bewaard wordt in koelcellen of bloembollen die gedroogd worden.
Eelke Westra van Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) verzorgde de eerste presentatie, die ging over energiebesparing in de koeling van verse producten. Hij liet zien dat er grote verschillen zijn tussen ondernemers in energieverbruik per ton fruit. Hij benadrukte dat het belangrijk is om te weten waar in het koelsysteem er veel energie verbruikt wordt, om dat dan vervolgens aan te pakken. Meten is weten! Deze interessante presentatie werd gevolgd door twee startups, die vertelden hoe zij van energiebesparing hun businessmodel hebben gemaakt. Merlijn Chardon van Multiphase Dryers legde uit dat zij dit doen door restwarmte te gebruiken voor het drogen van food & beverage bijproducten, wat een goede manier is om de restwarmte van andere processen te benutten. Jilles Langeveld van Magneto vertelde over hun innovatieve magnetocalorische koelsysteem waarmee veel energie bespaard kan worden en dat bovendien opereert zonder milieuvervuilende koelvloeistoffen. Als laatste kwam Frank Hartkamp aan het woord om uitleg te geven over regelingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op het gebied van energiebesparing.
De presentaties werden gevolgd door een levendige paneldiscussie over verschillende stellingen, waarbij ook het publiek actief deelnam aan de gesprekken. Bij de eerste stelling, over het belang van de markt en van de overheid bij het aanjagen van verduurzaming, werd duidelijk dat de meerderheid vond dat de overheid niet in de weg moest staan als het gaat om innovaties in het bedrijfsleven. Aan de andere kant waren sommigen ook van mening dat de uitdagingen van deze tijd zo groot zijn dat we er zonder sturing van de overheid niet uit komen. Bij de tweede stelling, over de rol van de tuinbouw in de energietransitie, ontstond een levendige discussie over de verdeling van de capaciteit op het elektriciteitsnetwerk. Dat is nu vooral gericht op betrouwbaarheid, waardoor er erg voorzichtig wordt omgegaan met het verdelen van energie, wat soms leidt tot fictieve krapte op het net. De derde stelling ging over de effectiviteit van het Topsectorenbeleid. De meesten zagen ruimte voor verbetering, vooral in de mate waarin onderzoek bijdraagt aan oplossingen voor problemen uit de praktijk. Deze reacties lieten zien dat het Impact-programma van de Topsector, dat juist gericht is op het vergroten van de impact van het Topsector-onderzoek, tegemoetkomt aan een behoefte.
Na afloop van de paneldiscussie was er een netwerkborrel plaats, waar verder werd gediscussieerd over onze toekomstige energievoorziening en andere uitdagingen in de tuinbouw.