AI & Gezondheid; Kansen voor T&U?

AI & Gezondheid; Kansen voor T&U?

Op 12 november verzamelden zich een kleine 50 stakeholders uit de Tuinbouw op de Brightlands Campus Greenport Venlo voor de #impactTU Synergie Meeting over de Kansen voor T&U door AI om Gezondheids-profiel van onze producten te versterken.

Bij de opening toonde moderator Glenn van der Burg hoe simpel het eigenlijk is een chatbot te maken die je vragen kunt stellen over bijvoorbeeld; “Waarom groenten & fruit gezond is om te eten”? Dit met al aanwezige digitale, gevalideerde bronnen zoals Veggipedia en de Voedingscentrum website.

Presentatie Jan van de Berg

Jan van de Berg, Maastricht University, ging in op wat de maatschappelijke waarde van tuinbouw kan zijn als mensen meer groenten en fruit eten. Gebaseerd op wat we in de wetenschap nu weten zou dat voor Nederland. 1,75 tot 8,75 miljard Euro per jaar kunnen betekenen. Verbaasd is dan de vraag waarom doen we hier niks mee.

-> Bekijk de presentatie

Presentatie Alie de boer

Vervolgens nam Alie de Boer, voedingswetenschapper Food Claims Research Centre, Maastricht University, ons mee in waarom foodclaims we nauwelijks op onze producten en digitale instrumenten als apps mogen plaatsen. Het oerwoud van regels en het feit dat afhankelijk van ras, teeltwijze, klimaat, lichthoeveelheid en soms plek in de plant inhoud stoffen variëren.

-> Bekijk de presentatie

Presentatie Frank Thuijsman

Frank Thuijsman, Maastricht University, ging in op het ontstaan van AI vanuit de computerscience. Een wondere wereld van nullen en enen.

-> Bekijk de presentatie

Presentatie Fenna Sonnemans

Na de break nam Fenna Sonnemans, Innerbudies ons mee in hoe we op vrij “eenvoudige” wijze op maat voedingsadvies kunnen verkrijgen en met AI een goed voedingsadvies geven waarbij we tot op niveau van “eet peren voor….” kunnen komen.

-> Bekijk de presentatie

Jammer was dat Jochem Bossenbroek van Verdify ziek was. AI had voor hem het persoonlijk advies eet vers fruit 😉.

Presentatie Anne Marie Borgdorff

Tenslotte pitchte Anne Marie Borgdorff over Veggipedia. De ‘Wikipedia‘ over groenten en fruit en de mogelijkheden voor Nederland. Onafhankelijk, niet gesponsord door “product leveranciers”. Bijzonder is dat dit initiatief van het GroentenFruit Huis zonder sociale media budgetten in 2023 1,4 miljoen bezoekers en 2,4 miljoen pagina weergaven had. Ook voor 2024 zijn de cijfers weer heel goed.

Vervolgens gingen we met de groep aan de slag om te kijken hoe AI kan helpen de website te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door op basis van G&F-producten in je koelkast een recept genereren. Of de website volledig via spraak de consument te laten adviseren. Opvallend was wel dat veel deelnemers de oplossing ook zochten in meer marketing power er op zetten.

-> Bekijk de presentatie

Indrukwekkende film

Gedurende de break bezochten we de indrukwekkende film over tuinbouw in het Future Food Experience Center. Aan het einde waren er guided tours langs food concept development center NovaBite en de nieuwe research-kas (regulier, GMO, vertical farm) van het Brightlands Future Farming Institute (Maastricht University)

De meet-up in beeld

Programma Meet-Up

In samenwerking met

Deelnemers

Datum

12 november 2024

Locatie

Brightlands Campus Greenport Venlo – Future Forum
Villafloraweg 1
5928 SZ Venlo