GreenTech Amsterdam
GreenTech Amsterdam
De GreenTech Amsterdam is de beurs in de wereld van mid- & high-tech tuinbouw. Deze controlled environment agriculture tuinbouw is niet alleen het fundament onder de productie van groenten, fruit, bloemen en planten, maar ook de basis van Nederland als het “ASML” voor technologie in deze sector. Een Topsector waarin landbouw en technologie samenkomen.
Het kabinet werkt momenteel gericht aan een nieuwe industrie- en innovatiebeleid om te komen tot een aantal strategische sectoren, gekoppeld aan de Nationale Technologie Strategie.
De impact voor de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen is nog niet duidelijk. Anderzijds zijn de gekozen sleuteltechnologieën essentieel voor tuinbouw & uitgangsmaterialen.
Tijdens de GreenTech 2025 in Amsterdam nemen we live 3 afleveringen van de IMPACT T&U Podcast op die ingaan op een aantal relevante sleuteltechnologieën voor tuinbouw enerzijds, maar ook op de vraag waarom tuinbouw(technologie) in Nederland relevant is voor de versnelling die Nederland in deze sleuteltechnologieën wil realiseren. Anders gezegd, hoe versterken ze elkaar?
De Nationale Technologiestrategie
Bouwstenen voor strategisch technologiebeleid
Waarom nu?
- Internationale technologische competitie is sterk toegenomen
- Andere landen zetten gerichter (slimmer) in op strategische sleuteltechnologieën
- Technologie kan uitdagingen op gebied van bijvoorbeeld zorg of veiligheid oplossen
Wat is de NTS?
De NTS prioriteert 10 sleuteltechnologieën die:
- een grote bijdrage leveren aan ons verdienvermogen
- cruciaal zijn voor maatschappelijke uitdagingen
- belangrijk zijn voor de nationale veiligheid
- Nederlands technologisch leiderschap mogelijk maken
De 10 prioriteiten
- Optical systems and integrated photonics
- Quantum technologies
- Process technology, including process intensification
- Biomolecular and cell technologies
- Imaging technologies
- Mechatronics and optomechatronics
- Artificial intelligence and data science
- Energy materials
- Semiconductor technologies
- Cybersecurity technologies
Bron: De Nationale Technologiestrategie, Bouwstenen voor strategisch technologiebeleid | Ministerie van Economische Zaken & Klimaat
Opnames podcasts “Innovaties met Impact T&U”
Tijdens de GreenTech Amsterdam nemen we live deze 3 podcast op bij de Vision Stage. Bezoekers kunnen de opnames live volgen.

De volgende drie podcasts worden opgenomen:
Podcast 1: ‘NEXT level in Hortitech: Mechatronics and Optomechatronics’
Datum: 10 juni
Tijd: 13:45 – 14:30
Kennis van complexe elektromechanische systemen en besturing- en regeltechniek, vaak in samenhang met optische techniek, vormt de kern van essentiële toepassingen in verschillende sectoren.
Deze omvatten de semicon machinebouw, medische apparatuur, componenten voor de auto- en luchtvaartindustrie, ruimtevaarttoepassingen zoals laser satellietcommunicatie, apparatuur voor de halfgeleiderproductie, voedselverwerking, landbouwen logistieke processen. Bovendien speelt de vervaardiging van deze complexe machines en systemen een belangrijke rol in het voortzetten van de automatisering van processen, gericht op het verhogen van de arbeidsproductiviteit en het aanpakken van structurele tekorten aan arbeidskrachten. Hiervoor is een hoog niveau van systems engineering opgebouwd, wat weer uitstraling heeft naar andere technologieën. Daarmee is deze technologie van grote waarde voor ons toekomstig verdienvermogen.
Bron: De Nationale Technologiestrategie, Bouwstenen voor strategisch technologiebeleid | Ministerie van Economische Zaken & Klimaat
Podcast 2: ‘NEXT level in Hortitech: Artificial Intelligence & Datascience’
Datum: 11 juni
Tijd: 13:00 – 14:45
Artificial Intelligence (AI) is door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) benoemd als een systeemtechnologie. 217 Het verandert de manier van werken, leren en creëren, maakt andere innovaties mogelijk die gemakkelijk schaalbaar zijn, kan bijdragen aan een hogere arbeidsproductiviteit 218 en heeft daarmee een grote impact op de samenleving en op het verdienvermogen.
Het tempo waarin de veranderingen zich voordoen ligt het afgelopen decennium erg hoog. De recente opkomst van generatieve AI illustreert dit. 219 De kracht van AI zit in het vermogen om enorme hoeveelheden data te verwerken, modellen te leren en op basis daarvan beslissingen te nemen, voorspellingen te maken en generatieve taken uit te voeren. Het belang van data zit in het gebruik ervan, bijvoorbeeld in toepassingen op het gebied van AI maar ook daarbuiten. Voor Nederland zijn dataverwerkingstechnologieën en de adoptie daarvan met name van belang om maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Ook Nederlandse ondernemers en consumenten profiteren van de economische en maatschappelijke kansen die het delen van data biedt. Belangrijk hierbij is de mogelijkheid tot datadeling tussen bedrijven. Deze datadeling is cruciaal om de kansen van data voor Nederland te verzilveren.
Bron: De Nationale Technologiestrategie, Bouwstenen voor strategisch technologiebeleid | Ministerie van Economische Zaken & Klimaat
Podcast 3: NEXT level in Hortitech: Imaging & Optical Systems’
Datum: 12 juni
Tijd: 10:15 – 11:00
Imaging technologies gaan over technologieën die het mogelijk maken om beelden te analyseren, genereren en dupliceren.
Imaging technologies worden breed toegepast in de medische sector, halfgeleider industrie, veiligheidsdomein, de landbouw,industrie, verkeer en ruimtevaart. Optical systems and integrated photonics is de technologie van het maken van optische systemen. De sleuteltechnologie bestaat uit twee delen met elk hun eigen kenmerken en ecosyste(e)m(en).
Bron: De Nationale Technologiestrategie, Bouwstenen voor strategisch technologiebeleid | Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

Datum
10, 11 en 12 juni 2025
Locatie
RAI Amsterdam
Europaplein 24
1078 GZ Amsterdam